Mięta – składnik perfum, przyprawa w kuchni oraz środek leczniczy

Wybierając się do drogerii bądź przeglądają ofertę perfumerii internetowej np. https://esentire.pl do wyboru mamy mnóstwo perfum z różnych grup zapachowych. Jedni gustują w zapachach dyskretnych, lekkich i subtelnych. Inni chętniej otaczając się nieco cięższymi i bardziej wyrazistymi aromatami. Możemy spotkać kompozycje kwiatowe, owocowe, szyprowe, aldehydowe czy ziołowe.

Te ostatnie głównie dedykowane są mężczyznom. Potrafią one być za razem ciepłe, otulające i zmysłowe, jak również orzeźwiające i rześkie – wszystko zależy od tego, jakie składniki tworzą mieszankę. W dzisiejszym artykule przyglądamy się bliżej mięcie – przedstawiamy jej właściwości i nie tylko.

Mięta i jej cenne właściwości

Mięta to niezwykłe zioło, które znajduje swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle perfumeryjnym. Wyróżniamy kilka odmian tej rośliny między innymi miętę pieprzową, nawodną, zieloną bądź polną. Olejek zapachowy pozyskiwany jest jednak z mięty pieprzowej. Charakteryzuje się on świeżym, intensywnym, mentolowym aromatem. Posiada on przezroczyste bądź jasnożółte ubarwienie. Jego woń jest niezwykle charakterystyczny. Olejek eteryczny pozyskiwany z tej rośliny doskonale komponuje się z aromatami drzewa cedrowego, cytrusów, eukaliptusa, bazylii czy majeranku.

Mięta stosowana jest również w kuchni. Często spożywana jest w postaci herbaty o orzeźwiającym smaku. Liście mięty jako dodatek do dań cieszą się sporą sympatią w Anglii, Hiszpanii czy Stanach Zjednoczonych. Jeśli chodzi o smak mięty, bez wątpienia wyczuwalna w nim jest nutka pikanterii oraz uczucie chłodu. Najczęściej dodawana jest do dań takich jak pieczenie, kurczak oraz duszone warzywa. Często stanowi również dodatek sosów.

Roślina ta posiada również właściwości lecznicze. Doskonale sprawdza się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Świetnie radzi sobie z nieżytem nosa jak również z zatokami. Pomaga zwalczyć uciążliwe bóle głowy oraz niestrawność. Miętę wykorzystuje się również podczas gorączki czy przeziębienia.