Nasiona Chia – z czym to się je?

Amarantus, jagody goi, acai, olej z pestek winogron, siemię lniane, orkisz – osoby zwracające uwagę na to, co jedzą co chwilę są zaskakiwane kolejną apetyczną i bardzo zdrową nowością. Obecnym hitem są nasiona Chia, które pomagają obniżyć cholesterol, hamują szkodliwe zmiany w organizmie i poprawiają ogólną kondycję.

Chia to tzw. szałwia hiszpańska, pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina, której nasiona od tysiącleci służyły tamtejszym mieszkańcom za pokarm.

Jej nazwa pochodzi od Chian, co w języku Azteków oznaczało „oleisty” (roślina zawiera aż 34 % tłuszczu, w którym te najcenniejsze i najbardziej wartościowe występują w stężeniu 64 %). Nasiona są bowiem głównie źródłem tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i Omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Ich niedobór może owocować depresją, problemami z koncentracją, częstszymi chorobami i gorszym stanem skóry czy włosów. Wielu z nas brakuje ich w codziennej diecie.